Πυγμαχία

ΠυγμαχίαΑνδρέας Στασινόπουλος) (Αναγνωρισμένος Προπονητής από Γ.Γ.Α.)

Η Πυγμαχία, κοινώς μποξ ή μπόξινγκ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης τον αντίπαλό τους.

Ο πρώτος γνωστός πρωταθλητής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν ο Άγγλος Τζων Μπράουτον κι αυτός είναι που εφάρμοσε τους κανονισμούς του αθλήματος. Μετά, το αγώνισμα μεταφέρθηκε στην Αμερική, όπου και διαδόθηκε πολύ

Η Πυγμαχία ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα των αρχαίων Ελλήνων, που πρώτοι απ’ ότι φαίνεται την καθιέρωσαν και που διεξαγόταν σε κάθε Ολυμπιακό αγώνα.

Οι πρώτες απεικονίσεις Πυγμαχίας βρέθηκαν στα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην Σουμερία και χρονολογούνται περίπου στο 5000 π.Χ.. Επίσης, διάφορες απεικονίσεις του 3000 π.Χ. στην Αίγυπτο δείχνουν σκηνές πυγμαχίας. Το 900 π.Χ. οι λαοί της θάλασσας εξέλιξαν την Πυγμαχία σε μεγάλο βαθμό. Η Πυγμαχία έγινε για πρώτη φορά ολυμπιακό αγώνισμα το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς αγώνες. Πρώτος ολυμπιονίκης Πυγμάχος ήταν ο Ονόμαστος από την Σμύρνη. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η Πυγμαχία έγινε αιματηρό αγώνισμα αφού εφαρμόζονταν γάντια εξοπλισμένα με μολυβένιες αιχμές. Η αιματηρή αυτή μορφή της απαγορεύτηκε από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το άθλημα της Πυγμαχίας έχασε την αίγλη του και από κει και ύστερα δεν υπάρχουν πολλά τεκμήρια για αγώνες. Στην Γερμανία του Μεσαίωνα έχουμε αναπαραστάσεις της τεχνικής της Πυγμαχίας σε ένα εγχειρίδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ (περί ξιφομαχίας),  το οποίο παρήγγειλε ο Αυτοκράτορας Μαξιμίλιαν. Η σύγχρονη μορφή της Πυγμαχίας πήρε την μορφή της στην Αγγλία του 1700. Το 1719 ο Τζέημς Φιγγ που ήταν δάσκαλος της ξιφασκίας ανέλαβε τον τίτλο του «Champion of England» της πυγμαχίας και ίδρυσε το πρώτο αθλητικό γυμναστήριο για αυτό το άθλημα. Η Πυγμαχία γυναικών χρονολογείται από το 1994.

Πάρε το απόφαση και φόρεσε τα γάντια σου!

Λίγα λόγια για τον προπονητή

O Ανδρέας Στασινόπουλος έρχεται σε επαφή με το Kick Boxing και την Πυγμαχία στις αρχές του 1996, μέσω της πρώτης σχολής των Fighters Athanasopoulos στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, την εποχή που ο Πάρις Βασιλικός εγκατέλειπε την Αθήνα και αναλάμβαναν χρέη προπονητή ο Κώστας Αθανασόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδάκης. Έκτοτε συνέχισε αδιάκοπα τις προπονήσεις και την αγωνιστική του πορεία στα δύο αυτά αθλήματα έως το 2012, χρονολογία που ανέλαβε τα τμήματα Πυγμαχίας και kick Boxing στον Α.Σ. Coriolanos.

Είναι κάτοχος Μαύρης Ζώνης 2ο Dan, αναγνωρισμένος προπονητής από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει συμμετάσχει σε 16 σεμινάρια παγκόσμιων πρωταθλητών, έχει περάσει από σεμινάρια διαιτησίας και αθλητικής διατροφής/μυϊκής ενδυνάμωσης,  ενώ έχει παράλληλα ασχοληθεί με το Ninjutsu, το Muay Thai και το C.C.F.B.

Πιστεύει στη σκληρή προπόνηση και στο μότο: «ένα ταλέντο που δεν θα δουλέψει, θα παραμείνει απλά ταλέντο, ενώ όποιος κοπιάσει, θα αξιοποιήσει στο έπακρο το όποιο ταλέντο διαθέτει».