Ninjutsu-Ninpo Taijutsu

Ninjutsu Ninpo Taijutsu – Βασίλης Λιάπης (Black Belt Ninjutsu)

“..Θέλω να πιστεύω ότι η διάκριση μεταξύ μαχητικού σπορ κ πολεμικής τέχνης είναι (ή θα έπρεπε να είναι) σχετικά εμφανής. Το ερώτημα τώρα νομίζω είναι όταν λέμε πολεμική τέχνη τί εννοούμε σήμερα κ τί εννοούσαν οι πρόγονοί μας. Πόλεμος χωρίς χρήση όπλων δεν υπάρχει απ’την εποχή του Ομήρου και πιο πίσω. Οπότε η εκπαίδευση σε όπλα είναι απαραίτητη. Όμως το να σκοτώνεις με όπλο δεν είναι απαραίτητα και τέχνη. Μια τεχνική που σκοτώνει είναι μια πολεμική τεχνική. Για να γίνει τέχνη πρέπει να αναχθεί σε κάτι ανώτερο. Δεν είναι τυχαίο πχ ότι η ξιφασκία υψηλού επιπέδου σχετίζεται απ’τους παλιούς δασκάλους με την καλλιγραφία ή ότι η θεά την πολεμικής τέχνης στην αρχαία Ελλάδα ήταν η θεά Αθήνα κ όχι ο Άρης (θεός του πολέμου και του πολεμικού μένους). Ο τρόπος που είχαν βρει για να σκοτώνουν με ακρίβεια και όσο το δυνατόν λιγότερο δύναμη, ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν το σώμα, η συναισθηματική και νοητική τους κατάσταση κλπ αναγόταν σε κάτι ανώτερο, μια μορφή τέχνης. Είχαν βρει έναν ανώτερο τρόπο να χρησιμοποιούν το σώμα για να επιβιώνουν και να σκοτώνουν πιο εύκολα. Αυτά στο παρελθόν.. Σήμερα αυτός ο τρόπος κίνησης και ζωής παραμένει να έχει ύψιστη αξία καθώς ο άνθρωπος κατ’ ουσίαν δεν έχει αλλάξει. Η εκπαίδευση σε αναχρονιστικά όπλα έχει πολλά να διδάξει σε έναν ασκούμενο, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Οπότε αν θεωρήσουμε ότι πολεμική τέχνη ορίζεται με τα παραπάνω (ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιείς νου καρδιά σώμα για να επιβιώνεις και κατά συνέπεια μια μόνιμη εσωτερική πάλη και τρόπος ζωής) τότε πράγματι πολύ λίγοι ασκητές την ενσαρκώνουν. Η τέχνη φαίνεται απ’αυτούς που την κατέχουν. Αν ένα στυλ διατηρεί αυτή τη συνέχεια και μπορεί να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αυτή στις επόμενες γενεές, τότε μπορείς να τη πεις πολεμική τέχνη. Αυστηρός ορισμός, αλλά έτσι ορίστηκε απ’την ιστορία. Τώρα το ότι ασκείται κάποιος σε μια τέχνη δε σημαίνει ότι ανταπεξέρχεται στις προσδοκίες και το επίπεδο αυτής. Τώρα για οτιδήποτε άλλο, δε ξέρω. Ίσως μπορείς να τα πεις στυλ αναμέτρησης ή σωματικής και πνευματικής καλλιέργειας βασισμένα σε πολεμικές αρχές και κινήσεις.. Αλλά νομίζω είπα αρκετά (κουράστηκα να τα γράψω όλα αυτά). Αυτό που έχει σημασία εν τέλει είναι ο καθένας να έχει μια ρεαλιστική αντίληψη για το τί είναι η τέχνη του και τί του δίνει, ποιά είναι η ιστορία της και για ποιό σκοπό δημιουργήθηκε. Από εκεί και πέρα τη βάζει στη ζωή του όσο επιθυμεί και πάνω απ όλα περνάει καλά ή αν θες εκφράζεται ψυχικά μέσω αυτής και ζει τη ζωή του καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα (γιατί γι’αυτό είμαστε εδώ για να ζήσουμε). Αυτά τα λόγια σε άλλους είναι αδιάφορα, σε άλλους προκαλούν πολύ ενδιαφέρον και σε άλλους ακούγονται πολύ γνώριμα και οικεία.. Αυτό που έχει σημασία εν τέλει είναι μόνο η προπόνηση και το βάθος άσκησης του ασκούμενου.. Αν ζεις μέσα στη τέχνη, στην καρδιά αυτής ή αν βρίσκεσαι κάπου γύρω απ αυτήν..”
In Ninjutsu there is no rank, only action, application, skills.. and please note that in skills there is the word kill..
(Dr. Kacem Zoughari)

H τέχνη των Ιαπώνων Ninja όπως συνεχίζεται να διδάσκεται ακόμα και σήμερα ανά τον κόσμο. Μία παραδοσιακή πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει χτυπήματα, εξαρθρώσεις, λαβές, ρίψεις, καθώς και ένα μεγάλο κομμάτι χρήσης ιστορικών όπλων.

Λίγα λόγια για τον προπονητή

Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Φυσικής. Ξεκίνησα πολεμικές τέχνες στην ηλικία των 16 ετών υπό την στενή καθοδήγηση του δασκάλου μου Πεταλά Βασιλείου, στην ιδιαίτερη πολεμική τέχνη του Ninjutsu. Τα πρώτα χρόνια εκπαίδευσης και η επιρροή του ήταν πολύ σημαντικά στην εξέλιξη και στην πορεία μου στον δρόμο αυτό.  Την περίοδο αυτή ακολουθούσαμε το Genbukan Ninjutsu του Shoto Tanemura.

Μέσα από αναζήτηση αρκετών ετών και περνώντας από διάφορα στυλ πολεμικών τεχνών ήρθα σε επαφή με τον Δάσκαλο μου Ασπρούλη  Νώντα και στο Bujinkan Ninjutsu του Masaaki Hatsumi. Γνώρισα το Ninjutsu σε ένα βάθος που μέχρι τότε δεν μπορούσα να αντιληφθώ και κατά συνέπεια άλλαξε δραστικά ο τρόπος με τον οποίο κινούμε και βλέπω τις πολεμικές τέχνες και τη ζωή. Η μετάδοση της τέχνης έρχεται απευθείας από την πηγή της Ιαπωνίας μέσω του ιδιαίτερου Kacem Zoughari (πανεπιστημιακός διδάκτωρ στις  Ιαπωνικές σπουδές και υψηλού επιπέδου ασκητής της τέχνης), προσωπικού δασκάλου και καθοδηγητή του δασκάλου μου Ασπρούλη Νώντα. Στο πρόσωπό του συγκλίνουν οι θεωρητικές και πρακτικές πτυχές της τέχνης.

Μελέτησα Kendo (Ιαπωνική ξιφασκία), Jodo (ραβδί του 1.5 μέτρου) και Iaido (τέχνη τραβήγματος του Ιαπωνικού ξίφους) στo οποία απέκτησα και το βαθμό του 1ουDan.

Επίσης, έφθασα μέχρι το βαθμό του εκπαιδευτή στις πολεμικές τέχνες του Wudang Tai Chi Chuan και στο Πάμμαχον (1ο επίπεδο). Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνω στα χρόνια εκπαίδευσης με τους δασκάλους και φίλους  Σταμάτογλου Σταμάτη, στο Πάμμαχον και Πάτσιο Ιωάννη στο ιδιαίτερο Wudang Tai Chi Chuan.

Στα χρόνια της προσωπικής μου αναζήτησης στο χώρο πέρασα επιφανειακά από στυλ και μαχητικά αθλήματα όπως Brazilian Jujutsu, Kick Boxing,  Wing Chun Kung Fu και Systema.