Tai Chi Chuan

Tai Chi Chuan – Ναπολέων Ξιφαράς (Αναγνωρισμένος Δάσκαλος του European School of Tai Chi Chuan)Μαθητοδιδάσκαλος Χα’ί’νης Δ.Αποστολάκης – ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΜΗΜΑ

Κάθε Δευτέρα (20.00-22.30)

Το Τάϊ Τσι ή πιο ολοκληρωμένα Τάι Τσι Τσουάν είναι μια πολεμική τέχνη που έχει τις ρίζες της στην Κίνα. Στις μέρες μας παρ’ όλα αυτά είναι περισσότερο γνωστή σαν ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης που προσφέρει υγεία, χαλάρωση και πνευματική διαύγεια.

Τάϊ Τσι σημαίνει κάτι τόσο μεγάλο που είναι αδύνατο να περιγραφεί. Είναι ένας διπλός υπερθετικός βαθμός. Πολύ το μεταφράζουν ως το Μέγα Υπέρτατο, το Μέγα Απόλυτο. Τσουάν σημαίνει πυγμή εξ’ ου και μαχητική τέχνη αλλά σημαίνει και ιερή χειρονομία. Τάϊ Τσι Τσουάν η Μεγάλη Υπέρτατη πολεμική τέχνη ή η Ιερή Χειρονομία του Μεγάλου Απόλυτου.

Το Τάϊ Τσι Τσουάν είναι ένα σύστημα ήπιας σωματικής εξάσκησης, που αποσκοπεί στην προώθηση μιας γενικότερης αίσθησης ευεξίας-τόνωσης και αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ζωής. Ολιστική με την έννοια ότι δεν διαχωρίζει ανάμεσα στην σωματική, την συναισθηματική και διανοητική υγεία. Ταυτόχρονα και κάτω από το ίδιο σκεπτικό, δεν διαχωρίζει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον του, αλλά μάλλον αναπτύσσει την αίσθηση ότι είμαστε μέρη ενός ολοκληρωμένου βιοσυστήματος. Έτσι μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πως για την διατήρηση της ατομικής μας υγείας είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την αλληλοσύνδεσή μας με την φύση και να φροντίσουμε με τρυφερότητα για την διατήρηση της ισορροπίας μαζί της.

Η πρακτική εξάσκηση στο Τάϊ Τσι περιλαμβάνει:

Τις φόρμες που είναι σειρές χορογραφημένων κινήσεων οποίες εκτελούνται αργά και με χαλαρότητα στην αρχή και με την πάροδο του χρόνου επιταχύνονται από άποψη ταχύτητας και δυναμικότητας.

Τις ασκήσεις που στοχεύουν στην διάταση του μυοσκελετικού συστήματος ώστε να επανέλθει η πλαστικότητα και η ευλυγισία στο σώμα.

Την μαχητική εξάσκηση όπου η κινησιολογία των φορμών αποδομείται και μελετάται ξεχωριστά ως τεχνική αυτοάμυνας.

Το Τσι Κουνγκ που καλλιεργεί και αναπτύσσει την ζωτική ενέργεια του σώματος, το Τσι, με την συνδυασμένη χρήση της αναπνοής, της κίνησης και της νοητικής συγκέντρωσης.

Τον καθιστό διαλογισμό που καλλιεργεί την διαισθητική επίγνωση του ασκούμενου και εστιάζει το πνεύμα του προς την γαλήνη.

Για να ασκηθεί κανείς στο Τάϊ Τσι δεν απαιτείται να έχει μια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση και ευλυγισία. Ούτε η ηλικία αποτελεί πρόβλημα. Με λίγα λόγια σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να το παρακολουθήσει. Σε αντίθεση με άλλες σωματικές πρακτικές που αποκλείουν σταδιακά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στην περίπτωση του Τάϊ Τσι η απόλαυση και ικανοποίηση που μπορεί να αντλήσει κανείς από αυτό αυξάνεται και βαθαίνει με την πάροδο του χρόνου.

Οι συνθήκες ζωής στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον διαρκώς επιταχύνονται και μας αποξενώνουν από το σώμα μας που είναι παρ’ όλα αυτά ο βασικός φορέας της εμπειρίας της ζωής μας. Το Τάϊ Τσι μέσα από την απαλότητα και την ευγένεια των κινήσεών του μας βοηθά στην επανασύνδεση με την ευ-αισθησία του σώματός μας. Μέσα από την χαλάρωση οι ρυθμοί μας επιβραδύνονται χαρίζοντάς μας και πάλι την αίσθηση της απλοχωριάς που χάνουμε μέσα στην ταχύτητα της καθημερινότητάς μας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για την φήμη της τέχνης αυτής ως προς την θετική επίδρασή της στον τομέα της πρόληψης και βοήθειας σε θέματα υγείας και ασθενειών που συνδέονται με το στρες. Οι άνθρωποι που κάνουν την θυσία να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια στην εκμάθηση της τέχνης του Τάϊ Τσι συνοδεύονται πάντα από μια αίσθηση χώρου και ηρεμίας που τους κάνει αποτελεσματικότερους και δυναμικότερους στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Λίγα λόγια για τον προπονητή

Ο Ναπολέων Ξιφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Φυσικής της σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1990 αποφοίτησε από το European School of Tai Chi Ch’uan (αναγνωρισμένος δάσκαλος της σχολής), όπου εκτός από τη θεωρητική και πρακτική γνώση του Τάι Τσι παρακολούθησε και θεωρία Κινέζικου Βελονισμού, στοιχεία Κινέζικης Βοτανοθεραπείας και Διαιτολογίας, στοιχεία Ρεφλεξολογίας, Αρωματοθεραπείας, Κρανιο-ιεροθεραπείας και Thai massage. Eίναι πρακτικός  Shiatsu και στο προσωπικό του στυλ θεραπευτικής μάλλαξης συμπεριλαμβάνει τεχνικές Tui Na και Deep Tissue Massage.   Έχει μαθητεύσει στα συστήματα Πολεμικών Τεχνών Pen-Tak Si-Lat και Ιαπωνικού σπαθιού Iaido.  Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Βοdy Mind Centering, Δραματοθεραπείας, και ψυχολογίας (Ν.L.P) καθώς και μαθήματα δημιουργικής κίνησης, αυτοσχεδιασμού, και release.

Από το 1989 έως σήμερα διδάσκει ομάδες Tai Chi στην Αθήνα, Κέρκυρα, Καλαμάτα, Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη. Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Τον Οκτώβριο του 2013 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και πήρε το πτυχίο του από την China Academy of Chinese Medical Sciences έχοντας αριστεύσει στα Basic Theories of TCM, Basic Theories of Acupuncture and Moxibustion, Therapeutics Of Acupuncture and Moxibustion, Herbology, Formulae of TCM και Therapeutics of Herbal Medicine. Έχοντας πάνω από 2340 ώρες πιστοποιημένων σπουδών στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική την εξασκεί πλέον παράλληλα με τη διδασκαλία του Τάι Τσι και του Τσι Γκονγκ.